Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

Πλύση συντήρησης πλυντηρίου ρούχων

 Ίσως η αγαπημένη συσκευή της νοικοκυράς, το πλυντήριο ρούχων χρειάζεται μια ιδιαίτερη φροντίδα. Έχετε ασφαλώς βομβαρδιστεί από διαφημίσεις για προϊόντα που σας υπόσχονται καθαριότητα στο πλυντήριό σας και απαλλαγή από τα άλατα, με κόστος που φτάνει αυτό του απορρυπαντικού.

Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές πλυντηρίων διαθέτουν μοντέλα με πλαστικό κάδο αντί ανοξείδωτου για λόγους κόστους. Αποτέλεσμα στην πιο «άγρια» επιφάνεια του πλαστικού κάδου να συσσωρεύονται υπολείμματα της πλύσης και να αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που περνούν με τη σειρά τους στα πλυμένα ρούχα μας. Τέτοιοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται και στα λάστιχα του πλυντηρίου και στο νερό που παραμένει στην αντλία του πλυντηρίου. Υπάρχει και τείνει να επικρατήσει η άποψη ότι η χρήση υγρού απορρυπαντικού εντείνει το πρόβλημα, όπως και η πλύση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Με βάση την εμπειρία μας στην επιδιόρθωση βλαβών πλυντηρίων κάθε μάρκας και τύπου, αλλά και από σχετικές δημοσιεύσεις προτείνουμε:

  1. Τη χρήση απορρυπαντικού σε σκόνη ή ταμπλέτας. Δόση απορρυπαντικού για κυρίως πλύση: 1+1/4 μικρού πλαστικού ποτηριού (του ελληνικού καφέ) με την προσθήκη μιας κοφτής κουταλιάς του γλυκού μαγειρικής σόδας. Για πρόπλυση 3/4 του πλαστικού ποτηριού που αναφέραμε.
  2. Μετά την πλύση καθαρίζουμε από τα νερά που συνήθως παραμένουν στο λάστιχο της πόρτας του πλυντηρίου μας και αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα μέχρι να στεγνώσει. Είναι συχνό το φαινόμενο της ανάπτυξης μούχλας που περνάει στα ρούχα με αποτέλεσμα την ανάγκη αντικατάστασης του λάστιχου της πόρτας. Προσοχή όμως να μη βγει από τη θέση του.
  3. Κάθε μήνα βάζουμε στη θήκη του απορρυπαντικού για την κυρίως πλύση 4 κουταλιές της σούπας σόδα και 1 κουταλιά απορρυπαντικό σε σκόνη. Κάνουμε πλύση χωρίς ρούχα στους 90 βαθμούς Κελσίου σε ένα μεγάλο πρόγραμμα για βαμβακερά.
  4. Καθαρίζουμε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου (συνήθως κάτω δεξιά) και προσέχουμε για κέρματα και λοιπά αντικείμενα πριν την πλύση.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή απορία σας θα χαρούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας στο 6973 038457